Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
De kunst van Jan en Marsja (vrijdag 11 maart) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?

Hoe een klomp klei binnen een kwartier een varken kan worden, inclusief krulstaart. Jan Rooding krijgt het voor elkaar. Hoe in dezelfde tijd op een wit doek een mooi meisje kan verschijnen. Masja van Driel krijgt het voor elkaar.

De Gendtse kunstenaars waren door IKC de Vonkenmorgen uitgenodigd om in het kader van het schoolproject kunst iets te vertellen en te laten zien over hun passie.

Varken

Als Jan een varken maakt dan kun je er op rekenen dat het een grappig varken wordt. Het is wonderlijk om te zien dat tijdens zijn verhaal naar de kleuters tussen zijn boetserende handen een varkensneus ontstaat. Wat doen een varken altijd, vraagt hij de kleuters. “Goed zo, knor, knor, knor”. Ondertussen plakt hij de jolig uitziende neus op het hoofd. Kleuters hebben bewezen aandachtig te kunnen luisteren en tegelijk met elkaar met van alles bezig te zijn. Als het varken bijna  gevormd  is, komt de vraag; Wie kan mij helpen een krulstaart maken. De vingers schoten massaal omhoog. Het mooiste krulstaartje heeft het kunstwerk compleet gemaakt.

Masja liet de kleuters uit een aantal foto’s kiezen wat ze kon schilderen. Het werd unaniem een mooi meisje. Het proces van een schilderij werd stapsgewijs uitgelegd. Een paar rode vegen sprak nog niet tot de kleuterverbeelding dat het inderdaad ook een meisje zou kúnnen worden. “Geef niks hoor, je kunt er gewoon weer over heen schilderen’’, zo stelde Masja haar publiek gerust.

Het was bijna tovenarij hoe Masja op haar palet nieuwe kleuren en tinten  kon maken. Dat kwam goed van pas toen de kleuters ontdekte dat het mooie meisje geen ogen had. Met een paar vegen was het schilderij af. Nou ja, Masja kon het niet laten om de haren nog een veeg te geven.

Aardig

“Het was super”, zo was haar reactie na afloop. Ze was in het begin eigenlijk wel zenuwachtig. Maar dat is Masja ten voeten uit. Door haar bescheidenheid  durft ze nog steeds in te zien dat ze een ongelooflijk talentvolle kunstenares is. De kleuters vonden haar vooral aardig.

Jan Rooding heeft zichtbaar genoten. De ‘workshop’ voor kleuters gaat hem goed af. Het knorretje groeit in een ontspannen sfeer.

Op de vraag wat hij liever is, tandarts of beeldend kunstenaar, geeft hij een veilig antwoord: allebei. Maar door licht door te vragen moet hij erkennen dat het vak van tandarts bovenaan staat, omdat hij graag met mensen omgaat. Vandaag hebben ze gezien dat hij ook om kan gaan met kleuters.

 
 

Hoor je het varken knorren?

 
   
 

Het proces van de krulstaart

 

Mijn krulstaart

 
 

Naar het archief van Actueel