Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Appelplukdag een waar kinderfeest (zaterdag 15 september) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 

Eric Driessen fietst het erf van boerderij de Geer op. Op de zaoterdagmiddag d’r effe uut, zo is zien bedoeling. “Vur de gezelligheid en um een pannekuukske te ète.” Hebben we die dan, vraagt Peter Roelofsen met een glimlach. En die had Yvonne Roelofsen óók. Vaste bezoekers van de jaarlijkse Appelplukdag weten dat je op de boerderij niks te kort hoeft te komen.  Voor de kinderen was d gelegenheid om op een speelse manier en boerdijbewijs te halen. De Appelplukdag heeft weer eens bewezen een waar kinderfeest te zijn.

De hele dag was het gezellig druk. Vooral veel kinderen. Op de boerenmarkt  was voor ze van alles te doen, maar het hoogtepunt is en blijf zelf appels plukken in de boomgaard. De appeltreintjes konden het op tijden amper aan.

Voordat er geplukt kon worden kregen de bezoekers ‘plukles’ van Theo Lamers. Niet aan de appel trekken, want dan trek je de steel er af en gaat een appel rotten, laat hij weten. Door wild trekken kunnen er ook appels op de grond vallen. “Je kiest eerst de appel die je lekker vindt”, begint zijn relaas. “Met één hand de appel vastpakken, draaien totdat de steel knak zegt. En daar is tie dan!” Omstanders kijken met verbazing hoe gemakkelijk de appel van de boom raakt. En met één hand!

Gezinnen, opa’s en oma’s, trekken enthousiast de boomgaard in. Mag ik de appel ook meteen opeten, vraagt een knulletje. Dat mag zegt paps. Een Turks gezin met oma uit Nijmegen geniet zichtbaar met volle teugen. Ze bezoeken voor het eerst een Appelplukdag. Knalrode appels aan de boom worden gefotografeerd. Ook de foto van oma met twee appels gaat in het geheugen van de vingerveegtelefoon.

Wiesneus

De drukte neemt om 1 uur ’s middags weer toe. De middagpauze is voorbij. De appeltreintjes rijden spitsrooster. Theo Lamers heeft moeite om alle groepen met een ‘plukles’ op weg te helpen. Toch heeft hij tijd om tussendoor vragen te beantwoorden. Er zien best van die wiesneuze bij, zegt de plukbovenmeester. Een veel gestelde vraag was waarom er bomen tussen zitten met van ‘die kleine appels’. Dat zijn sierappels. Kleine appeltjes die nodig zijn voor de bestuiving. De wind en de bijen doen de rest. En de sierappels kun je ook weer gebruiken voor een kerststukje, merkt een wiesneus op.

 

Kinderen kunnen en boerderijbewijs halen

 
   
   
   

We gaan appels plukkuuuuh!! Ga je mee?

 
 

Naar het archief