Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Schutterskoning 1950-1951  (donderdag 5 augustus ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
Het koningspaar Harrie en Renate van Moerkerk 2019 gaat zonder één schot te lossen de 3.0 versie in. Bietje saai? GuG gé dus gezellig op bezoek bij de oudst levende schutterskoning van ons durp. Ien bejaardehuus St. Jozef zit de 98-jarige Jan Venselaar. “Ik was ien negentienvieftig tot eenenvieftig schutterskoning van Gèndt”, zegt hij monter. Voor zich als zoals altijd de Gelderlander wijd en breed op zijn bureau. Zo goed a’s kwaod volg ik het nei’js, zo laat hij weten.

Een gesprek begint meteen alsof GuG wekelijks op bezoek komt. Koffie, thee en de koekjestrommel wordt door het Jozefpersoneel gebracht. Jan is een geboren en getogen Gendtenaar. De Gèndtse woorden en personen vliegen door de kamer. Zijn voorganger was Jan Bisseling. “Ik heb het koningszilver ien eenenvieftig bij koning Frans van Driel umgehange. Hij komt met een aardige anekdote. Koning Harrie 3.0 is niet uniek. Wimke Schouten is van 1939-1947 schutterskoning geweest. De gemeentearchitect heeft het koningszilver overgedragen aan Marinus van Heck.

Mankieren

Zijn bureau is een zoekplaatjes. Er ligt een waardebon van Bakkerij Milder die hij met de bingo heeft gewonnen. En wat is dat, vraagt GuG. “Oh, da’s een tuutje met snoep gekregen van De Zonnebloem.”
98 jaar, dan mag je over je gezondheid praten. Even maar, Jan is geen klager. Hij is de laatste tijd kortademig. De ogen worden wat minder en het lopen gé niet al te best. Vandaar de rolstoel, wijst hij aan. “Omdat ik nooit een rijbewies hè gehad ging het met zo’n ding ien het begin heel moeilijk.” De lift heeft het zwaar te verduren gehad, komt er met een lach uit. Maar hieraon mankier weinig, zegt de oud-koning wijzend naar zijn hoofd.
 

 De kermis en het schuttersfeest staan diep in zijn Gendtse geheugen gegrift. Toen was het heel anders, doceert koninklijke Jan. Geen 4 dagen feest. Hier en daar een kermisattractie. Zondag eerst naar de kroeg en middags koningschieten. Hij heeft geschoten op de schietweide waar de ‘jongensschool heeft gestaan.’ Niet gepland, maar omdat dorpsdokter Johannes Burg zijn kermisploeg had gevraagd om mee te doen. Niks voorbereidt, borrel op en schieten. Jan dacht dat zijn ploeg zo’n 10 personen telde. Niet alle kermisvrienden heeft kunnen schieten, zegt hij zonder trots. Jan Venselaar was superieur. Jan en Truus Venselaar konden al snel als koningspaar worden gehuldigd.

Mijmeren met een oud-koning. Meer kan een Gendtenaar niet wensen. Over een kermis met twee kermistenten. De schutterstent van nu is de oud-koning ontgroeid. De lèèftied spul ok mee, geeft hij grif toe. In zijn koningstijd stonden er in de tent tafels met zitbanken. “Nouw staon ze met zien allen zelfs op de dansvoer.”

Eerste arbeider

Om kermis te kunnen vieren werd door de ploeg het hele jaar gespaard. Kermis was hét feest van het jaar. Meer durpsfeesten waren er niet en vakantie was er toen niet bij. De spaarzame uitjes waren op een zonnige zondag een eindje met Truus fietsen. “Verder was er helemȏl niks te doen.” Na de kermis was het weer geliek werken. Op de bouw als metselaar. Jan Venselaar is ook de geschiedenis ingegaan als de eerste arbeider die koning is geweest van schutterij St. Sebastianus. De ‘Koninklijke arbeider’ die met respect noemt dat hij Gendtenaar Hendrik Braam (1879-1956) heeft ontmoet als Nederlands vakbondsactivist.

 

Zijn dochter Elly en haar man Frans zijn op bezoek. Zij zijn 6 weken op vakantie geweest in Italië.
98 jaar, zes weken heeft Jan via Skype contact met hun gehad. De oudste schutterskoning staat nog vol in het leven.
 
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement