Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
De laatste beelden van Hans Verhoeven   (donderdag 17 maart ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
De zussen José en Annelies bladeren  door de brochure van hun overleden broer en beeldhouwer Hans Verhoeven.
 
 
 

“Wij blijven erg trots op onze broer. Hans Verhoeven was helemaal niet van tentoonstellingen. Wij hopen dat er veel mensen zijn die de beelden gaan bekijken.” Jose Meeuwsen verwoordt de gezamenlijke gevoelens. Annelies Hendriksen knikt. “Onze Hans liet zijn beelden spreken.”  Op tafel ligt een brochure van  Beeldengalerij Het Depot in Wageningen. Over zijn eerste en tevens  laatste tentoonstelling met werk van beeldhouwer en dichter Hans Verhoeven (1947) uit Nijmegen, opgegroeid in Gendt. 13 februari overleed hij. Eén week na de opening van zijn tentoonstelling.

De zussen zwijmelen met vreugde en humor over hun broer. “Ja, hij was een beetje eigenzinnig”, lacht José. “Hans heeft nooit iets tegen zijn zin gemaakt”, vult Annelies de familiaire biografie aan.

q
“Meester Frans Leferink heeft hem een beetje gestuurd.”

Hans Verhoeven is in Gendt opgegroeid in een creatief gezin met 5 zussen. De beeldhouwer in spé is op de lagere school ontdekt als een groot tekentalent vertelt José. “Meester Frans Leferink heeft hem een beetje gestuurd.” Op de middelbare school deed Hans  de opleiding reclame. Op de sociale academie slaagde hij cum laude. Zijn beeldenpassie is geboren bij zijn werk op de Pompekliniek in Nijmegen. Mensen waren zijn inspiratiebron.  Ook voor zijn houten beelden.

Zijn eerste beeldengroep met drie sculpturen: een persoon omringd door een groep hulpverleners onder een glazen stolp; een kwetsbare manfiguur; een man die met grote inspanning door een schild springt en de toekomst tegemoet gaat. Alles zonder titel. “En zo heeft hij altijd gewerkt. Niks uitleg.” Annelies borduurt verder. “Hans zei altijd, Ik maak mijn beeld, maak jij maar je eigen verhaal.”

q
“Hans had de kracht om zijn sterven tot kunst te maken.”

De beeldhouwer wilde zijn eigen werk niet verkopen. Op de valreep is het Het Depot in Wageningen met één werk toch gelukt. De creatieve erfenis gaat naar zijn vrouw Inez,  de 3 kinderen en 9 kleinkinderen.
Hun  verhaal zien José en Annelies  als eerbetoon aan hun broer. Zijn beelden tekenen zijn leven, vertelt José. Hij is geslaagd als kunstenaar, 3 jaar kanker maakte hier een einde aan.  “Hans had de kracht om zijn sterven tot kunst te maken.”

De beelden van Hans Verhoeven houden je vast om een eigen verhaal te maken.
Tot 29 mei te zien bij Het Depot  Huis Hinkeloord Nassauweg in Wageningen.  

 

  

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement