Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard Terug Vépé
 
Vragen of een
sterfgeval melden?
06-421 160 93
 
 

Het logo van Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard bestaat uit twee in elkaar gestrengelde handen. Van een stervende jonge vrouw en een jongen van twaalf. Van een jonge moeder en haar zoon Constantijn. Het begin van het levenspad van Constantijn Koen die in maart 2016 in Bemmel is gestart met zijn uitvaartonderneming. Met al het keurmerk Persoonlijke Uitvaart op zak en aangewezen als uitvaartonderneming voor gemeentelijke uitvaarten in Lingewaard.

Toen Constantijn Koen met zijn gezin naar Bemmel verhuisde had hij in Nijmegen, Westervoort en Arnhem gewoond.  Het ponydorp was hem niet vreemd omdat al veel van zijn familie en kennissen er wonen. Zijn vader is opgegroeid in de Cuperstraat, verklapt hij met een lach.

De dorpse mentaliteit in Bemmel en omgeving bevalt hem wel. Hij werkt het liefst samen met lokale ondernemers. Het ons-kent-ons gevoel wordt door Constantijn stevig omarmd.  “Het is voor mensen natuurlijk fijn om aan tafel te zitten met iemand die niet vreemd  voor ze is. Dat geeft ze vertrouwen in een toch al moeilijke en emotionele periode.”

Door het overlijden van zijn moeder werd Constantijn al op jonge leeftijd emotioneel betrokken bij een uitvaart. Hiervoor was al een periode geweest van leukemie tot euthanasie. Hij mocht haar hand vasthouden toen moeder stierf, zegt hij met een licht emotie. Als knaapje van 12 voelde Constantijn dat de hand van moeder kouder werd. De aanraking met de dood en later de uitvaart, zou hij nooit meer loslaten. Na bijna achttien jaar deed hij een poging om een loopbaan te beginnen in de uitvaartbranche.

Bij een toelatingstest bij DELA scoorde hij bijna honderd procent op het profiel van een uitvaartverzorger, maar Constantijn werd helaas niet toegelaten. Hij was amper 30 jaar, dus veel te jong. Hij was niet teleurgesteld, zegt hij. “Ze hadden gelijk. Het zijn vaak de kleine dingen die het doen om een uitvaartplechtigheid persoonlijk te maken. Dat moet je aanvoelen. Aanvoelen wat mensen willen, maar ook wat ze nodig hebben. En daar was ik toen veel te jong voor.”

Betrokken

Tijdens het gesprek manifesteert Constantijn Koen zich als een betrokken en sociale uitvaartondernemer. Met passie voor het respectvol verzorgen van een waardige uitvaartplechtigheid. En voor een eerlijke prijs. Iedereen verdient een persoonlijk en respectvol afscheid, zegt hij met nadruk.

Met het ouder worden kwam het allemaal goed met een stage bij DELA en een dienstverband bij Monuta. Daar heeft hij ‘het vak ’geleerd. De stage was ook een moment om te zien of zijn beeld over de werkzaamheden van een uitvaartverzorger klopt met de zijn verwachtingen, zegt Constantijn op rustige toon. ‘Het vak’ heeft zijn ogen geopend voor hoe, wanneer en waarom iets fout kan gaan. De tijdsdruk bijvoorbeeld. Voor een gesprek met de familie stond een afgemeten tijd gepland. Constantijn ging er tot ongenoegen van zijn wekgever vaak over heen. Om de familie goed te kunnen ondersteunen mag en kan tijd niet belangrijk zijn. Ik ben gemiddeld een dubbele tijd bezig, zegt de gepassioneerde uitvaartverzorger. Er werd een gevoelige snaar geraakt waardoor Constantijn de moeilijke beslissing nam om afscheid te nemen van Monuta. Transparante en eerlijke tarieven zijn nog steeds een groot goed, zegt hij. “Als nabestaanden voor bijvoorbeeld een koffietafel bij Het Wapen, De Kolk, de Theaterkerk of De Klok kiezen of voor een bloemist van hun keuze, dan hoef ik daar toch niets aan te verdienen?” Ook voor de uitvaartkist wordt een laag tarief berekend. En dat scheelt volgens hem vaak de helft met grote uitvaartbedrijven die er wel aan willen verdienen.

Constantijn Koen wil zijn handen vrij hebben. Voor een familie die weinig te besteden heeft, zoekt hij naar de meest voordelige uitvaart. De kosten kunnen op verschillende manieren gedrukt worden. Bijvoorbeeld  door geen koffietafel te laten verzorgen in het crematorium, zegt hij. “Zo reik ik ideeën aan en doe suggesties. Hierbij kun je denken aan zelf broodjes kopen en een buurvrouw of kennis kan voor de koffie zorgen.” Hij heeft nog een voordelige troef in handen omdat zijn uitvaartbedrijf de beschikking heeft over een rouwauto en Afscheidshuys.

Regelmatig komt de vraag of hij de uitvaart kan verzorgen van iemand die is verzekerd bij DELA, Monuta, Yarden of elders. Jazeker, zegt hij stellig. “Men is altijd vrij om voor ons te kiezen. Een uitvaart op maat kan voordeliger zijn dan de standaard uitvaart van de verzekeraar.

Gemeente

Constantijn is trots dat hij alle gemeentelijke uitvaarten mag verzorgen. De gemeente verzorgd een uitvaart zodra er iemand komt te overlijden binnen de gemeentegrenzen waarvan de nabestaanden niet bekend zijn en als deze persoon geen uitvaartverzekering heeft afgesloten en geen vermogen achterlaat. De gemeente heeft daar toe de plicht via artikel 21 van de Wet op de lijkbezorging. De gemeente hoeft de uitvaart alleen verzorgen als er geen nabestaanden bekend zijn of als deze de uitvaart niet kunnen betalen. In dat geval is de gemeente de opdrachtgever van de uitvaart. Een sobere uitvaart, dat wel. De doorslag voor de keuzes die worden gemaakt wanneer het een gemeentelijke uitvaart betreft is dan ook het prijskaartje, zegt Constantijn eerlijk. “Maar dat betekent niet dat de overledene van ons geen waardig en respectvol afscheid krijgt.”

Respectvol

Ook zo’n sobere uitvaart vindt respectvol plaats, zo legt Constantijn uit. ”Bij een gemeentelijke uitvaart maken wij gebruik van ons Afscheidshuys. Op de dag van de uitvaart gaan we mee naar het crematorium of de begraafplaats.” Bij een crematieplechtigheid maakt Constantijn gebruik van het  half uur afscheid. Wanneer er geen belangstellenden aanwezig zijn, is hij alleen met zijn gastdames. Afscheidsmuziek en een persoonlijk woordje dragen bij aan een respectvol afscheid. 

Deze opstelling geeft misschien wel een treffend beeld van het sociale karakter dat het uitvaartonderneming uitstraalt. Constantijn is dan ook erg trots op zijn ervaren team. Bij Constantijn Koen Uitvaartverzorging & Afscheidshuys Lingewaard neemt iedereen op een waardige wijze afscheid van deze wereld. Ongeacht zijn of haar afkomst en status. Nabestaanden beoordelen via het Keurmerk Persoonlijke het uitvaart met een gemiddelde cijfer van 9,6.

Afspraak

 U kunt altijd een afspraak maken. Constantijn Koen praat graag over zijn manier van werken, zijn persoonlijke aandacht en dienstverlening.

 

 

 

 
 
 

Archief