Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Speeltuin is vernieuwd Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door Gendtse Vrienden
 
 
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
.
 
 
 
 
 
 
 

Kijk eens wat die soepel ronddraait. Prachtig toch?” Bestuurslid Bas Vermaas van Sport en Speeltuinvereniging Hulhuizen kijkt tijdens ons gesprek regelmatig naar buiten. Hij geniet zichtbaar van de nieuwe speeltoestellen, maar ook van vrolijke kinderen. 18 mei wordt de speeltuin feestelijk in gebruik genomen. Het is de afsluiting van een toekomstvisie die 15 jaar geleden is gemaakt. Iedereen is welkom. Ook niet leden.

Vrijwilligers hebben door noeste arbeid de misschien wel mooiste speeltuin van Lingewaard bij de tijd gebracht. En alles door vrijwilligers, laat een trotse Vermaas weten.

In het oog springt de speellocatie water- en zandspelen die volledig op de schop is gegaan. Door uitbreiding en vervanging is er nóg meer water- en zandplezier. Het is de uitkomst van een enquête die vorig jaar onder de leden is gehouden. Er zijn zoveel mogelijk wensen in de praktijk gebracht, legt Vermaas uit. Met een nadruk dat er nu speelmogelijkheden zijn voor kinderen met een lichamelijke beperking. In Hulhuizen is het mogelijk. Gekluisterd aan je rolstoel en toch met je leeftijdgenoten samen kunnen spelen.

Vooruitgang

De speeltuin in Hulhuizen blijft ouders en kinderen verrassen. Stilstand is achteruitgang, zo begint Vermaas zijn betoog. De basis van vooruitgang werd in 1967 gelegd. Onderaan de dijk bij Vahali lag tot ergernis van enkele bewoners een gat waar vuilnis werd gedumpt. Ok dur minse uut Gendt! De koppen werd bij elkaar gestoken. Bij een wethouder (zo ging dat ien die tied) werd aangeklopt om het gat te mogen dichten en er een speeltuintje van te maken. De gemeenteraad stelde 5000 gulden beschikbaar. Dat bleek gaand de rit  echter niet genoeg. En weer fikste Hulhuizen het. De gemeente schoof nog eens 3500 gulden naar de initiatiefnemers. En honderd leden brachten elk honderd gulden in het laatje. Op scheepswerf Vahali werden speeltoestellen gemaakt. Het iezer krege ze van de wèrf tége ienkoop.

Bas kijkt met een goed gevoel op deze historie terug. De zelfwerkzaamheid van toen is er nog steeds. De laatste  vernieuwing kent wel een zwart randje. Het kon niet anders. Een brok noslagie is verdwenen. ‘Diep tragisch’ zegt Bas op krachtige toon. Na 50 jaar is afscheid genomen van de zweefmolen. Na meerdere herstelwerkzaamheden paste het toestel van eigen fabricaat toch niet in het concept. Troost is dat de zweefmolen een tweede leven heeft gekregen op een kinderboerderij. In het verleden zijn wel vaker toestellen geschonken, zegt Bas. Hij noemt Hongarije, Duitsland en een basisschool in Friesland.

Sponsor

Tot op de dag van vandaag weet Hulhuizen sponsoren aan zich te binden. Een onderwerp dat Bas Vermaas op het puntje van zijn stoel brengt. Hij was het die destijds als voorzitter van voetbalvereniging Hulhuizen zich faliekant tegen shirtsponsoring heeft verzet Voetballers hoeven niet betaald te worden. Zeker niet met sponsorgeld. Hij was er ook op tegen om met sponsorgelden het tanende Pinksterfestijn overeind te houden. Het Pinksterfestijn bracht voor Hulhuizen én de exploitant niets meer op. “Ondernemers zien ons al aankomen.  Ons standpunt is altijd geweest dat we sponsorinkomsten moeten inzetten voor speeltoestellen.”

Na beëindiging van het Pinksterfestijn bleven sponsoren de mooiste  speeltuin van Lingewaard trouw, zegt Vermaas . Waarom, vraagt GuG. Het antwoord is voor Bas een inkoppertje. “De ondernemers kunnen hier zien dat er iets moois mee wordt gedaan. Moet je buiten eens kijken. Kinderen kunnen hier toch hartstikke veel plezier beleven. ” Daarnaast loopt de jaarlijkse Rabobank Clubactie als een speer en de vereniging kan rekenen op een stabiel aantal leden van 1.500 gezinnen.

Toekomst

Bij een mooie en financiële gezonde toekomst zet Bas Vermaas toch een kanttekening. Minder mensen zijn te porren voor vrijwilligerswerk. Hulhuizen voelt dat ook, weet hij. Aandachtspunt is verjonging van bestuur en om vrijwilligers weten te behouden. “Nieuwe mensen komen bij ons in een gespreid bedje. Als we naar de toekomst kijken, dan kan ik alleen maar zeggen; florissant.‘’

 

 

 
 
 

Naar het archief