Naar de website IKC de Vonkenmorgen

 
   
   
Kinderopvang
 
Peuterspeelzaal
 
Basisschool
 
 
 
Foto's Sjaak Veldkamp
Op naar vier kleutergroepen
Deze peuters kunnen rekenen op een soepele overgang naar de basisschool,
 

IKC de Vonkenmorgen start het nieuwe schoolseizoen met een vierde kleutergroep. Er is voor uitbreiding gekozen om de verwachte groei van kleuters in de loop van het schoolseizoen te kunnen opvangen. Ouders zien niet graag dat hun peuter met hun belangrijke stap naar de basisschool in een grote groep terecht komt.  

Een basisschool mag naar eigen inzicht groepen samenstellen en vergroten. Er is geen wettelijk maximum aan het aantal leerlingen dat in een klas zit, maar voor directeur Betty van de Logt is een kleutergroep, die in september al start met 30 kinderen wel het limiet. Alle 4 de kleutergroepen starten na de zomervakantie met 22 kleuters. 

De vierde kleutergroep geeft aan dat IKC de Vonkenmorgen een stabiele school is, zegt Betty niet zonder trots. “Onze kracht is dat wij alles onder één dak hebben”. Van dagopvang tot basisschool. De stapjes van peuter naar kleuter zijn op IKC de Vonkenmorgen klein en natuurlijk. Een voorbeeld noemt Betty de speelplaats waar kinderen samen spelen en gezamenlijke schoolactiviteiten worden gehouden. Oftewel een soepele overgang naar de basisschool, zo legt de directeur uit.

Zie ook Overgang naar de basisschool
 

 
 
In gesprek met ..

De meiden zijn gespannen. De vragen zijn bekend, maar toch. Een man die hun opa had kunnen zijn die vragen stelt en hun antwoorden ook nog met vulpen aan zijn notieblok toevertrouwd. En waarom hebben ze met dit gesprek ingestemd? Senna legt uit en legt ongemerkt bloot dat op IKC de Vonkenmorgen ook moderne communicatiemiddelen worden benut. Meneer Jan-Willem heeft haar moeder geappt met de vraag of ze mee mag doen. Dat mocht, maar ik wilde alleen als ik samen met Yara het mocht doen, zegt Senna met een giechelende stem. De eerste vraag brengt het gesprek terug naar de basis en dwingt de meiden tot nadenken.

Wat vinden jullie de fijnste les en waarom

De antwoorden geven aan dat ze leren fijn vinden. Rekenen, taal en estafette-lezen met werkboek. Het gesprek gaat daarna over naar het lesgeven door een juf of meester. Voor groep 7a staat Rianne of Jan-Willem. De man met de vulpen vraagt een oordeel. Ze kijken elkaar aan. Senna bijt het spits af. Bij een juf gaat het meer om het samen doen. Yara knikt. Bij een meester is het gezellig. Hij maakt vaker grapjes maar als hij een grapje heeft maakt, dan moet het weer snel over naar de les. De meiden kijken elkaar giechelend aan. Mannen kunnen van die jongensachtige flauwe grapjes maken. De eindconclusie? Een mix van juf en meester bevalt ze wel maar jongens zijn echt anders, zeggen de meiden.

Waar worden jullie gelukkig van

Bij deze vraag is geen bedenktijd nodig. Senna voelt zich gelukkig bij hun hond Guus. De viervoeter is haar lieveling. Guus geeft ze aandacht. Als ik bij Guus zit voel ik me veilig, zegt ze met een melancholische stem.

Yara wordt gelukkig als haar ouders haar verrassen met zomaar een uitje. Ze geeft een voorbeeld. Toen haar ouders 12,5 jaar getrouwd waren gingen ze als verassing naar de Elfteling. Zomaar op een dag er onverwachts samen op uit te gaan. Daar wordt je zo happy van, zegt Yara.

Wat doen jullie het liefst na schooltijd

Yara is na afloop graag met een groepje op het schoolplein om even bij te kletsen. Meestal met zo’n tien tot dertien kinderen, zegt ze. Maar beiden komen ook graag thuis. Senna en Yara hebben dezelfde ervaring. Senna verwoordt hun geliefde knusse thuiskomst. “Als ik thuiskom dan kan ik met mama altijd over dingen praten die ik op school heb gedaan.”

Welke bekende Nederlander zouden jullie graag willen ontmoeten

Het gesprek valt angstvallig stil. Ze weten het niet! De vingers van Senna beginnen nog meer te friemelen. Yara voelt zich geroepen voor haar vriendin de stilte te verbreken. Marco Borsato, roept ze tot haar eigen verbazing. Uh, die kent ze van The Voice Kids. Borsato is voor Yara niet echt een Bekende Nederlander om in zwijm te raken. En Ali B? Zo probeert de vragensteller. Mwah, geen rapmuziek. Yara en Senna gaan meer voor mooie Top 40-muziek. Bekende artiesten moeten kennelijk nog in beeld komen. TV kijken is beperkt. Spangas en Brugklas vinden ze aardige programma’s omdat het ook  een kijkje geeft op hun toekomstig voortgezet onderwijs. Yara is er al uit, vmbo-t. Senna heeft nog geen idee.  

Wanneer de meiden worden bedankt voor hun medewerkring gaat er een diepe zucht door het vertrek. Het zit er op. Senna: “Pff, ik heb zulke zweethanden.”

Dan wordt duidelijk dat de Vonkenmorgen meer doet dan lesgeven. De reguliere talentenshows werpen vruchten af. Senna en Yara staan zonder ‘’podiumvrees’ en met plezier klaar voor hun fotoshoot.  In de voorbereiding was hun kledingkeus zelfs onderwerp van overleg!

 
 
In gesprek met Suze van Dam en Sten Ebben van groep 3 
   
 
ee