Naar de website IKC de Vonkenmorgen

 
   
   
Kinderopvang
 
Peuterspeelzaal
 
Basisschool
 
 
 
Foto's Sjaak Veldkamp
In gesprek met Suze van Dam en Sten Ebben van groep 3
 

Wat vinden jullie de fijnste les en waarom

Beiden zijn niet op hun mondje gevallen, maar Suze van Dam ontpopt zich als de rapste prater. Ze steekt meteen van wal om te vertellen dat ze het best spannend vindt. Ze is nog nooit geïnterviewd, zegt ze. Wat heb jij een mooie pen, vraagt ze wijzend naar de vulpen. Het gesprek gaat met de ‘interviewer op leeftijd’ al snel over hoe het er vroeger op school aan toe ging. Dat kinderen met een kroontjespen moesten schrijven. Sten had weleens een inktpotje gezien. Ze zijn blij dat het nu niet meer hoeft.

En wat is volgens jullie de fijnste les? Er hoeft niet over nagedacht te worden, Suze zegt rekenen ‘best leuk’ te vinden. Sten knikt. “Ik ook, want ik maak bijna nooit fouten. Daarom is rekenen zo leuk.” Uh, rekenen? Suze gaat er goed voor zitten. Met de handen over elkaar begint ze aan haar uitgebreide uitleg. Beide zijn ze zonkinderen. Kinderen die boven het gemiddelde kunnen leren. “Wij zijn daarom slimmer dan jou”, onderbreekt Sten de uitleg. Suze kijkt verschrikt naar de interviewer. “Grapje”, lacht Sten.

Waar worden jullie gelukkig van

Een ijsje halen. Fijn dat Gendt een ijssalon heeft, zegt Sten. Suze heeft zich op het gesprek blijkbaar ook voorbereid. “Ik werd gelukkig toen twee kinderen uit mijn klas het met mij weer goed hebben gemaakt.” En dat gebeurde nadat ze was gepest, zegt ze. “Als ik zei dat honderd en honderd tweehonderd is, dan zeiden ze dat het vijfhonderd is.” Ze werd gepest omdat ze bij de Zonkinderen behoord. Suze is blij dat de juf boos op de pestende kinderen is geweest. Daarna is ze niet meer gepest.

Wat doen jullie het liefst na schooltijd

Samen spelen, zeggen ze in koor. Want Suze en Sten zijn niet alleen klasgenoten, ook na schooltijd kunnen ze het goed met elkaar vinden. De interviewer kijkt verbaasd. “Wij zijn hele dikke vrienden hoor”, zegt Sten met nadruk. En wat doen ze zoal? Samen spelen in de boomhut, die de vader van Sten gebouwd heeft. En cakes bakken, vult Suze aan.

Welke bekende Nederlander zouden jullie graag willen ontmoeten

En dan blijkt plots dat met deze vraag de dikke schoolvrienden ver uit elkaar liggen. Sten zou graag Freek Vonk, de bekendste bioloog van Nederland, willen ontmoeten. Hij laat honderd keer betere coole dieren zien, zo is zijn argumentatie. “Als ik een gewone spin op televisie zie, dan zet ik de televisie op een ander zender.” Maar er is thuis kennelijk een probleem. Een tv-programma van Freek Vonk ziet de fan het liefst bij opa Geert. Opa houdt van dieren, heeft een ‘lang’ weiland, heeft soms schapen en houdt duiven.

Suze is romantisch aangelegd. Zij zou graag koningin Beatrix willen ontmoeten. Maar Maxima is nu toch koningin? Beatrix is weer prinses. Suze is niet van haar stuk te brengen. “Ja, dat klopt. Maar dan is ze toch wel heel erg mooi?” Ze blijft bij haar antwoord. Omdat ze van sprookjes houdt, zegt ze met een lieve glimlach.

 
ee