Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 
 
Informatie Hulhuizen zoemt (donderdag 28 maart) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door een Gendtse Vriend
 
 
 
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
De kersenboomgaard van boerderij De Geer
 
 
 
 

GuG is van jongs af aon opgegroeid dat er bije zien en wiepse.

In augustus maken terroriserende zoemers een zonovergoten terras tot een hel.

Alles wat zoemt, moet je hard voor weglopen of in de aanval gaan door ze hartstikke plat te slaan. Sla je mis dan bun je geheid de klos.

Maar er gloort licht aan de horizon na een informatieve en een gezellige bijeenkomst van Hulhuizen200 in zaal Concordia. Na afloop werd nog lang gesproken over bijen, bloemen, bewoners en stekeligheden in Hulhuizen. De belangstelling was meer dan verwacht.
 

Voorzitter Jaap Molenaar van de Bijenstichting doceert. Binnen de bijenfamilie kan er onderscheid worden gemaakt tussen solitaire bijen (wilde bijen) die alleen leven en eusociale bijen (hommels en honingbijen) die in bijenvolken leven.

Van de drie bijensoorten is de honingbij veruit de meest bekendste, weet nu ook GuG. Ze worden ingezet bij de bestuiving van gewassen en fruitbomen. Ook de hommel doet zijn best. Van alle bijen zijn het alleen de vrouwtjes die steken. (Pfff, scheelt weer)
Door de steekaanval van moeders scheurt de angel met de gifblaas los van haar achterlijf. Dat betekent het einde van haar zoemrijke leven. (Yes, genoegdoening)

Maar de bijenbovenmeester laat ook weten dat hommels en wilde bijen op de (doden)lijst staan. Soorten zijn of bijna uitgestorven of ernstig bedreigd. De zoemers zijn onmisbaar voor de bestuiving van veel fruitgewassen.

Een van de oplossingen is het aanleggen van een bijenlint. Jos van Betuw legt uit wat dat is. Hij is lid van comité Hulhuizen200 en vrijwilliger bij Lingewaard Natuurlijk. Het doel is om in heel Hulhuizen stroken grond in te zaaien met een- en meerjarig bloemenmengsels. Daarnaast komt er een bijenhotel. Natuurlijk op een plek waar de bijen wat te vreten hebben, zegt hij nadrukkelijk. Dus in een omgeving met veul bloemen. Bewoners worden enthousiast gemakt om ook een bijenhotel aan te schaffen
En als het even kan wordt heerlijkheid Hulhuizen het begin van een bijenlint door héél Lingewaard. Tweede paasdag 22 april wordt het officiële startsein gegeven. Kinderen mogen dan op de nationale zaaidag een strook grond inzaaien. Op die dag wordt ook aan het Hof het bijenhotel onthuld De bouw daarvan begint op 2 april.

Maar GuG is over de toekomst niet gerust. Er is tijdens de infobijeenkomst met geen woord gerept over het mogelijke gevaar gestoken te worden langs de bloemrijke bijenlinten.

 
 

Naar het archief