Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Keuvelen met Elizabeth en Willem Terug Vépé
   
 
Vanaf 1 april zwelt ons durp stevig aan met tijdelijke inwoners. Mensen die dan graag ien ons durp willen wonen, recreëren en boodschappen doen. Wat trekt ze naar Gendt? Om antwoord te krijgen zoekt GuG deze mensen op. In hun caravan, tent, camper, stacaravan of huurchalet op Camping Waalstrand van Roger Cornelissen en Anciëlla Tap.

Keuvelen met Elizabeth en Willem Gerbers

Deze zomer hebben voornamelijk volwassen Nederlanders er massaal voor gekozen om in eigen land op vakantie te gaan. Maar wel rekening houden met de anderhalvemetersamenleving, zei de overheid met een opstekend vingertje. “Het is wel belangrijk om drukte te vermijden, dus houd daar rekening mee bij de keuze voor uw bestemming. Denk ook eens aan andere regio’s of steden in plaats van de grote toeristische trekpleisters.” En daar is gehoor aangegeven. Gendt heeft toeristisch goed gedraaid. Jachtverhuur Cornelissen en Camping Waalstrand waren een gewild alternatief voor het buitenland. De vraag naar huurjachten was enorm. We hadden wel twintig boten meer kunnen verhuren, zegt Hans Cornelissen. De camping beleefde een onzekere coronastart, maar gaandeweg het campingseizoen scheen aan de Waal zowel letterlijk als figuurlijk de zon. Soms was er geen plek onbezet.

Gewoonlijk sluit Waalstrand eind september het seizoen af. Omdat in de zorgsector mensen zijn die in hun vakantie moesten doorwerken, besloten Roger en Anciëlla om het campingseizoen met een maand te verlengen. GuG ontmoet graag mensen die ien ons durp ‘herfstvakantie’ vieren. Het wordt een warme ontmoeting met oud- schippers die elk jaar het gevoel krijgen, wij moeten naar Camping Waalstrand. Met een vast onderdeel een bezoek aan het graf van een Gendtse vriend.
 
q
Waalstrand is veranderd in een oord voor de ware diehards.

En herfst is het. Er staat een straffe noordwestenwind. Buienradar waarschuwt niet voor miezerregen, maar het is niet bepaald een lolletje om over de dijk te fietsen. De vertrouwde zomersfeer op de camping lijkt ver weg. Geen tuinstoel is buiten bezet. Een campinggast zit op de kop van een krib alleen met zijn vishengel. Waalstrand is veranderd in een oord voor de ware diehards.
Bij nummer 5 van de huurstacaravans staan twee fietsen. Op de camping die voor alle schippers ligt aan de beruchte waalbocht van Nederland. Dat belooft wat. Onder de snelbinders is een lege wijnfles geklemd. “Die moeten we straks nog even wegbrengen”, zegt een vriendelijke stem. Kom gauw binnen zegt ze zonder te vragen, want het contact is door Anciëlla geregeld. Een aardig echtpaar uit Amsterdam dat al jaren bij ons op de camping staat, bracht haar tot die keus.

Flatscreen

Als Elizabeth (80) voor de anderhalvemeterschikking zorgt en thee op tafel heeft gezet is Willem Gerbers (82) al aardig op dreef met zijn inleiding. Met op de achtergrond een groot ‘flatscreen’ dat livebeelden uitzendt van de drukbevaren Waal, keuvelt de bezoeker met een schippersechtpaar, geboren noordelingen met rivierwater tot diep in de poriën. Keuvelen over schepen, pk’s, Gendtse vrienden en boodschappen doen.

Willem had graag journalist willen worden, zegt hij. Nieuwsgierig zijn, mensen bevragen en schrijven. Martin van Amerongen was zijn grote voorbeeld. Maar het liep anders. Ongeduldig, geen tijd om zich op te werken. Dat brak hem ook op als ‘getalenteerde’ 14 jarige voetballertje van Sparta. De herenclub van vroeger, weet hij nog. Het gezin was inmiddels verhuisd naar Rotterdam. Zijn grote voorbeeld was de legendarische Spartaan Tonny van Ede. De 'Oude Schicht' werd bejubeld vanwege zijn snelle rushes op de rechtervleugel. Willem wilde dat ook, maar het verplichte jaar training om überhaupt te mogen spelen duurde het jongetje uit Delfzijl te lang.


 

Willem en Elizabeth komen beiden uit een schippersgezin. Een maritieme toekomst was bijna vanzelfsprekend. Met een schippersopleiding tot kapitein begonnen ze het avontuur op een eigen sleepboot dat uitgroeide tot een slepersbedrijf met drie boten. Met wel tot vier ongemotoriseerde rijnaken aan de beting (trekpaal) voerden ze over de rivieren. Het schippersverhaal krijgt ruim aandacht als een volgeladen containerschip op hun ‘flatscreen’ verschijnt. “Ja hoor, dit blijft trekken.” Zonder weemoed, zegt hij nuchter. “Ik heb er wel positieve gevoelens aan overgehouden.” Het containerschip vaart verder. Elizabeth en Willem praten nog even door over technische gegevens van schepen en stuurmansvaardigheden in de beruchte bocht van de Waal bij Gendt.
 

Zestig jaar getrouwd, gestart met twee kapiteins op het schip. Op een sleepboot met 10 meter leefruimte, waar ook nog twee kinderen tot hun 10-jarige leeftijd zijn grootgebracht. Deze stacaravan lijkt ineens zeer riant. De verbaasde ogen van de bezoeker noopt Elizabeth tot een reactie. Als je bij een meningsverschil elkaar nukkig blijft aankijken, schiet je er niets mee op. Het gezin groeide in harmonie op. Hun kinderen kunnen nog steeds goed met elkaar, zegt ze trots. Maar voor elk jong schippersgezin komt de tijd dat hun kroost verplicht naar een schippersschool moet. Voor Elizabeth het moment om aan wal te gaan.

In de jaren 60 zorgden duwboten voor een schokbeweging in de binnenvaart. Met hun vier bakken kregen de kleine zelfstandige schippers een geduchte concurrent. Samen met de bezoeker mijmert het schippersechtpaar over de nostalgische tijd. De periode waarin schepen voor het donker en mist het anker lieten vallen. Elizabeth wijst uit het raam. Tegenover de camping was een rustplaats. Het ratelen van de ketting is ook hier nagenoeg verstomd.
De duwboot verdrong de sleepvaartdienst. Willem stapt als kapitein over naar duwbootrederij Europese Waterweg Transporten (EWT). “Die periode heb ik afgesloten. Maar ik denk er met veel plezier aan terug.” Even is het stil. Toeval bestaat? Op de flatscreen verschijnt Veerhaven VI. ‘Zijn’ kolos waarop hij heeft gevaren. Willem legt uit, de bemanning bestaat uit 2 kapiteins, stuurman, machinist, 2 matrozen en een leerlingmatroos. Zij zijn als hechte groep twee weken aan boord en aansluitend twee weken thuis. Hij heeft er een Gendtse vriend aan overgehouden. Jan Peters, zegt hij met ontzag. Op 51 jarige leeftijd overleden. “Als we hier komen, moet ik altijd even naar zijn graf.”
 

Elizabeth en Willem Gerbers hebben op veel plekken gewoond. Delftzijl is voor hun afgezakt naar een betonnen grijze stad. De chauvinistische bezoeker is benieuwd hoe ze over de ‘hoofdstad aan de Waal’ oordelen. Elizabeth trapt af. In het voorjaar bekruipt het gevoel, ze moeten naar Camping Waalstrand. “De rivier hè, maar ook Roger en Anciëlla zijn onze vrienden.”
Willem fietst naar het dorp om boodschappen te doen. De bekende zuinige aardappelen van thuis blijven in Amsterdam. Gendt heeft een goede winkelvoorziening voor de dagelijkse boodschappen, meent hij. Elizabeth vult aan dat ze Gendt een gemoedelijk dorp vindt. “De mensen in de winkels zijn zo vriendelijk.”
Komen ze volgend jaar terug? De pensionado’s Willem en Elizabeth weten het zeker. Als de gezondheid het toelaat zullen ze in het voorjaar weer zeggen: ‘Wij moeten naar Camping Waalstrand’. Wel op een plek direct aan de rivier.
 

 
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt doorendtse Vrienden
 
 
 
 
 

 

 

 

 
 

Naar het archief van de camping

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement 

 

 

 
function clickNS4(e){ if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){ if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false; } } } if (document.layers){ document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN); document.onmousedown=clickNS4; } else if (document.all&&!document.getElementById){ document.onmousedown=clickIE4; } document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") // -->