Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Vol gas naar het WK   (zondag 3 april ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 
 
 
 

In het centrum van ons durp oefent luidruchtig schutterij Sint Sebastianus. In de grote zaal van Providentia roept dirigent Casper Traa tegen de slagwerkers van St Caecilia dat ze zeker niet moeten rammen. “Je moet de noten juist met gevoel raken”, De Nederlandse kampioenen luisteren ogenschijnlijk met een nonchalante blik, maar innerlijk zijn ze bloed en bloed serieus. Nog honderd dagen en dan staan ze op het podium van het Kerkrade Theater om Nederland te vertegenwoordigen bij het WK slagwerk.

Het coronaspook heeft het pandemietoneel grotendeels verlaten. Het dagelijkse leven krijgt weer vorm. Providentia is open. Voor de slagwerkers de hoogste tijd om weer  aan de bak te zijn. Het termijn van noodzakelijke repetities is gekrompen van zo’n anderhalf jaar tot vijf maanden. Daarbij met een uitdagende en extra inspanning. Het stuk is gecomponeerd door Etienne Houben. Gin gemčkkeluk stuk, zo is het durpse genôl hoorbaar. Ai, er zitten compleet nieuwe elementen in.

We moeten én géven vol gas, zegt een gedreven Casper Traa.  Voor een leek is het onbegrijpelijk dat de slagwerkers er plezier in hebben. Peter Kaak, kikt gespannen en  wacht al een tijdje voordat hij aan de beurt is om geluid te mogen geven. Korte muziekpassages worden door de dirigent tot in den treure herhaald. Geroffel op zijn heupen geven het voorbeeld. Het oor van Casper hoort niet veel, maar álles. Zijn stem is onverbiddelijk. “Iets te laat”, ”Niet te kort” en “Kort er op, de afstand is te gróót.” Op het WK strijden ze tegen de beste van de wereld, bedenkt GuG aanhorend. Traa zorgt met grappen ook voor ontspanning, maar blijft muzikaal serieus opletten. Elke noot is belangrijk. “Je hebt wel degelijk een functie daar”, roept Traa richting de slagwerkersgroep.En dan is er ineens een opvallend moment.  Henk Botterblom zit moeilijk met zijn concentratie. Het stuk is al moeilijk en de paukenist heeft last van de luide gongslagen naast zijn hoofd. “Ik probeer het wel, maar het luk me niet.” Casper legt de zaak stil. Een gesprek met Henk op afstand geeft lucht. Eén schakel die niet klopt en de slagwerkersgroep kan het op het WK wel vergeten. Op elkaar leren inspelen is cruciaal, zegt Traa in de pauze.

De broodjes kroket gaan rond. De repetitie is even geen onderwerp. Allerminst. Henk en Peter geven de aanzet met durpsgeratel voor gelach. GuG hoort flarden. Ozedelijk (?!) gemier op de zolder van Providentia? Pas op, zegt Albert Berns, Groeten uut Gendt is hier. “Straks sté het nog op geroezemoes.”   Koos Messing neemt de drankbestelling op. Jesper Berns roept genoeglijk. “Zonder drank gin klank.”

Na kort een half uur, staat direct Tra op. De slagwerkers volgen. Ze moeten  de druk er op houden. De tied om bij het WK te presteren is hard nodig.
Vrijdag 15 juli staan de slagwerkers van St. Caecilia in Kerkrade. Samen met dirigent Casper Traa  geven ze dan ze vol gas.  Op 1 mei geven ze een veurpruufconcert ien Providentia.

 
 

 

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement