Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
Slagwerkers geven vol gas voor WK  (woensdag 2 februari ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   

De eerste indruk?

 
 
 
 
 
 
 
 

Weet je nog? Zaterdag 1 februari 2020 is Slagwerkgroep St. Caecilia Gendt tijdens het NK Concertwedstrijden voor Slagwerkensembles in Assen Nederlands Kampioen geworden. Hoger klimmen op de muzikale ladder kan niet, zei Albert Berns nog tegen GuG. Vrijdag 15 juli staan Nederlands beste slagwerkers op het podium om Nederland te vertegenwoordigen bij het WK slagwerk in Kerkrade. De loting heeft onder meer 2 Thaise top-ensembles tegenover de mannen uut ons durp gezet. De studenten studeren in een prachtige accommodatie. De ‘amateurs uut ons durp ’ halen elke week in Providentia hun instrumenten uut de opslag.

 

Om in Kerkrade te kunnen optreden is nog een hele (schooi)operatie, meent Albert Berns.  “We klage nie heur, want schooie zien we wel gewend.” En dat niet alleen, de coronamaatregelen had tot deze maand alles op slot gezet. Geen optredens en geen repetities. Om het nodige optredensgevoel terug te krijgen gaan ze in maart naar een slagwerkersconcert in Meijel. Ien eigen durp zuke nog een daotum.

Corona heeft een wig geslagen in de muzikale en organisatorische voorbereiding. De beschikbare tijd is  gekrompen van zo’n anderhalf jaar tot slechts vijf maanden. Vandaag is pas eerste repetitie. Etienne Houben is de eerste 3-4 weken gastdirigent die voor de slagwerkers een stuk heeft geschreven.

Met het aantrekken van Houben geeft Caecilia aan een serieuze poging te doen om op het WK hoge ogen te willen gooien. Etienne Houben uit Limburg studeerde klassiek slagwerk aan het Conservatorium Maastricht.  Hij trad onder andere op met het Limburgs en Gelders Symfonie Orkest, Orkest van het Oosten, André Rieu en de Koninklijke Marinierskapel. Als solist won hij in 2010 de internationale snaredrumcompetitie van de Percussive Arts Society in Fermo, Italië.

En nu staat Houben in Gendt. Hij heeft een stuk gemaakt van circa 7 minuten. Het wordt een krachtspel dat vergelijkbaar is met de Olympische Spelen. Muzieknoten zijn misschien ondergeschikt aan innovatie. Gewoon een stukske muziek maken is onvoldoende om maar enige kans te maken op de mooie klassering. Het is best wel een moeilijk stuk, verzucht Albert Berns.

 “Mar we gaon erveur. Dit mot straks in Kerkrade allemôl precies kloppen.” WK Kerkrade is meer dan muziek maken. Het licht, de presentatie, de internationale jury luistert, kijkt en zoekt welk ensemble het meeste opvalt om zich op 15 juli wereldkampioen te mogen noemen.

Bij Caecilia gaat het om het plezier in muziek maken, zegt Albert. De deelname aan het WK is voor de slagwerkers al een hele ervaring. “Ik bun 48 jaar lid van de harmonie, maar  zoiets heb ik nog nooit meegemak, geweldig.” 

Voordat ze in Kerkrade zijn, heeft Caecilia nog een stevige klus. Financieel is het al een hele toer, legt Berns uit. Door de corona zijn er geen inkomsten terwijl de uitgaven enorm zijn. Voor de ontbrekende instrumenten gaan ze het land in om ze te huren of te lenen. Voor het transport in juli zoeken ze een gesponsorde vrachtwagen.

Op vrijdag 15 juli zijn de slagwerkers van St. Caecilia als laatste aan de beurt. Onder leiding van hun dirigent Casper Traa spelen ze in het Kerkrade Theater dat plaats biedt aan 633 bezoekers.  

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement