Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Een schoner durp    (dinsdag 29 oktober) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

  Foto bestellen?
 
 
 
 
 
 
 

Over het voorkomen en verwijderen van zwerfafval heeft iedereen wel een mening. Er zijn een fiks aantal gemeentelijke, commerciële en vrijwilligers organisaties die zich op één of meerdere manieren bezighouden met zwerfafval. Lingewaard heeft geen organisatie,  maar ons durp heeft wel  drie kanjers die zwerfafval rapen. Los van elkaar en met een eigen werkwijze, maar met dezelfde motivatie. Jan Meeuwsen, Ben Zweeren en Ger Stokman willen een schoner durp.  

Jan Meeuwsen is al 15 jaar actief. De media weet hem vaak te vinden. Omroep Gelderland was de laatste in de rij. Op  9 november dring hij met zijn betoog door de Gelderse  huiskamers.  

Bijgenaamd de polderstofzuiger heeft hij al 51.000 blikjes en flesjes opgeraapt. Maar er zijn meer durpstofzugers.  Een gesprek aan tafel. Met durpse gastvrijheid met  koffie en koek.

En het helpt geen donder, zegt GuG uitdagend om het gesprek op gang te brengen   Zwerfafval en gedumpt afval lijkt een normaal beeld te zijn geworden.  In de polder, maar ok op straot. De moed mot je  toch ien de schoene zakke?  De gesprekstafel is unaniem. Nee dus, doorgaan. Maar er is wel een gezamenlijke boosheid en frustratie te horen.  Ger vat de emotionele stemming samen. Het is te triest voor woorden dat ze een probleem proberen op te oplossen die mensen zelf creëren. 

Het gesprek is te verdelen in vier groepen.

  •  Dumpen in de polder of bij een afvalbak

  •  Zwerfafval

  • Strand langs de Waal

  • Problematiek parkeerplaats visvijver

Bij het laatste punt te beginnen. Het is  een dealerplek, zo weten ze alle drie met overtuiging. Behalve zwerfafval worden er patronen van lachgas en drugszakjes gevonden. Tja, afval. Maar er gebeurt meer ien het donker.  Zelfs condooms liggen er, weet een van de mannen.

Polder

De doorlaat in de polder is favoriet voor het genieperig dumpen van grofvuil en tuinafval. Bijna wekelijks moet de gemeente in actie komen. De pakkans is gering. De boa of politie moet een dader op heterdaad betrappen, weet Meeuwsen.  “Zet er maar camera’s neer,” roept Ben Zweeren met boosheid.  

Dat het dumpen minder wordt, zien de mannen niet zitten. Zeker als de gemeenteraad goedkeuring geeft om het aanbieden van de kliko met restafval, met 4 euro te verhogen. Ben verheft zijn stem. “Je vraog je dan toch ook echt af, waor zien ze op ut gemeintehuus mee bezig.”

Met deze emotie haalt Ben de problematiek langs de Waalstrand aan. In de zomer zijn er tal van groepen, merendeel jongeren, die het strand verkiezen om te chillen, te barbecueën en te drinken. “Wij ginge vroeger aon de Waol ok barbecueën, maar name naor afloop de rommel wel mee naor huus.” De tijden zijn veranderd ziet ook Ben. Ze drinken wel een krat bier leeg, maar de krat met lege flessen terug mee naar huis nemen is voor ze kennelijk te moeilijk. En daar heeft Jan Meeuwsen een iets andere mening over. Hij heeft een keer aan de Waal 2 kratten met bierflesjes gevonden. Eén krat was met lege flesjes het ander krat voor de helft met volle flesjes.

Lege blikjes en flesjes blijven ook onze achtertuin tarten. En dan niet alleen in de zomer, verklaart Jan met verbazing. Het is een probleem van het hele jaar door. Ook hier is handhaving een lastige klus. 

Ger Stokman trekt het breder. Hij struint veel over schoolroutes. Hij ziet dat bermen bezaaid liggen met blikjes en plastic. De mannen zijn het met elkaar eens. Het ligt aan de opvoeding. Ouders moeten in ieder geval het goede voorbeeld geven.

Tijdens het gesprek komen tal van oplossingen ter sprake. Van gemeentelijke voorlichting tot meer handhaving en van statiegeld op blikjes en plastic flesje tot aandacht voor zwerfafval op De Vonkenmorgen en de Tichelaar.
Ger Stokman komt met het idee om samen met inwoners door het dorp te lopen om zwerfafval op te ruimen. Bijvoorbeeld maandelijks op een vrijdag of zaterdag. 

 
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement