Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
50 jaar harmonie    (woensdag 11 november ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 
Bij de Zilveren Kers hoort een kersenboom. Als corona het toelaat komt volgend jaar maart het Sprauwejagers Gilde de boom planten en natuurlijk aongiéte. Niet in zijn tuin, want hij heeft gekozen voor de Kersenbongerd. Op de heilige grond staat al een boom van Albert Berns en Koos Messink “Mien boom krieg een hele bijzonder plèk”, zegt tie met een ondeugende lach. “Ien het gat van Petra Snell.”
Vorig jaar hebben de Sprauwejagers de oude en zieke boom van Petra moeten rooien. Henk ziet het als een eer dat juist op die plaats zijn kersenboom komt te staan.
 
Met zijn 50-jarig lidmaatschap van harmonie St. Caecilia Gendt heef hij zijn verzameling uitgebreid met de vergulde speld van de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie. Jawel met 1 zirkonia. Trots? Mwah, laat hij met weinig woorden weten. Ook de vierde speld komt in de la van zijn nachtkastje terecht. Henk pronk niet graag met zulk eervertoon. “Waor ik trots op bun is dat ik vurig jaor de Zilveren Kers heb gekrege.” Een bescheiden Henk Botterblom ten voeten uit. Een werkpaard bij de harmonie en met nog meer dan passie voor muziek.

Zo bescheiden in zijn woord, zo invloedrijk is hij als paukenist. De set keteltrommen is namelijk één van de belangrijkste slaginstrumenten, legt de jubilaris zonder ophef uit.

Leeftijd 58 jaar en een halve eeuw bij de harmonie. Dus met een stevige harmoniegeschiedenis in zijn bagage. Waarom hij als kjèlje uut de Zandvoort voor de harmonie heeft gekozen komt door zijn buurtvriendje Geert Derksen. Geert haakt na een paar maanden al af, maar Henkie bleef lid. Trommelen leek hem wel wat. Wat is het kernmerk van een trommelaar? Henk lacht. “Kiek mar, un trommelaar zie je bij ‘n muziek altied met zien handen op zien borst of bovenbene tikke.”

Repetitie

Voor de repetities 2 kilometer naar het durp fietsen, weet hij nog. Naar Im Weissen Rössl van Toos en Nol Tinneveld. Links van het café de grote zaal en rechts de kleine vergaderzaal, maar ook repetisieruumte vur de slagwerkers. Over de goeie ouwe tijd moeten we het eigenlijk niet hebben. Het ging er èrmoejig aon toe Henk Botterblom heeft trommelen geleerd op de tafels van Toos en Nol. Op formicatafels vult hij met een lach aan. En toen ze eenmaal trommels hadden werden tijdens de repetities stoelen omgekeerd op tafel gezet en als standaard gebruikt. “De trommels paste precies tussen de vier poten. ”Een vinding van de toenmalige instructeur Mart Berns.
 
q
Het is de verbondenheid die de club zo bijzonder maakt.

Henk geniet mijmerend over zijn harmonie. Leden die al net zo lang of nog langer bij de harmoniefamilie horen, passeren moeiteloos de revue. Het is de verbondenheid die de club zo bijzonder maakt, zegt Henk. “Als er iets gedaan moet worden, staat er altijd iemand op.”
Gezelligheid troef, maar het gaat bij de paukenist zeker ook om de muziek.
Muziek maken met kwaliteit. De ware aard komt boven. Henk Botterblom ontpopt zich als een perfectionist. Als bij de voorbereiding van een nieuw stuk het niet lukt zoals hij voor ogen heeft dan kan hij goed chagrijnig worden.

Zijn gedrevenheid uit zich op meer fronten. Op maandagavond komt hij een uur eerder naar Providentia om in alle rust te repeteren. En ja, een set van vier pauken neem je niet zomaar mee naar huis. Henk heeft daar wat op gevonden. Een werkbank en vier servetten in paukopstelling. Nee, het gaat niet om het geluid, lacht hij op de vraag van GuG. Op zijn werkbank oefent hij op de juiste slag. In zijn hoofd spookt een ultieme uitdaging.

De jubilaris wil desgevraagd tot slot nog iets kwijt. Slagwerkgroep St. Caecilia Gendt is tijdens het NK Concertwedstrijden voor Slagwerkensembles in 2019 Nederlands Kampioen geworden. Door de coronacrisis is het NK een jaar opgeschoven. Dat betekent dat de slagwerkgroep zich 2 jaar Nederlands kampioen mag noemen. Dat betekent ook dat de uitnodiging voor de strijd om het wereldkampioenschap op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade een jaar is opgeschoven. Vooralsnog staat het in juli 2022 gepland.
Dirigent Casper Traa gaat zich voorbereiden op een muziekstuk van drie kwartier, vertelt Henk tevreden. Drie kwartier topsport. De paukenist is tot op het bot gemotiveerd om het hoogst haalbare in de slagwerkmuziek te bereiken, de beste van de wereld. “Ons clubje kan dan uutblinke in wat een ander niet kan.”
 

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement