Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Verlichte optocht  (zondag 23 februari ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 
Hoe zit dat nou met het oortje

De jury

 
Laatste uitleg

Het is spannend.  De telefoons maken overuren. Gaat het wel of niet door. Is de voorbereiding van maanden voor niks geweest? Om 12 uur van het gemeentehuis het verlossende bericht. “In overleg met het bestuur van carnavalsvereniging De Gentenarren, de politie en de Veiligheidsregio heeft burgemeester Josan Meijers rond het middaguur besloten dat de verlichte optocht in Gendt kan doorgaan. In verband met de weersverwachting is de start verplaatst van 19.00 naar 20.00 uur. De verwachting is dat de storm in Lingewaard na 17.30 uur geleidelijk afneemt. Om 19.00 uur wordt een windkracht 4 verwacht met windstoten van 40 tot 45 km per uur. Om 20.00 uur is het droog.”

En dan begint het hele circus te draaien, verzucht veurzitter Nico Jansen van de optochtcommissie. “Ik heb vanmiddag extra pillen iengenome tegen hoge bloeddruk.”
Normaal zou de optocht om 19.00 uur starten. Om er zeker van te zijn dat de storm werkelijk is geluwd, wordt op voorstel van de commissie de aanvangstijd een uur opgeschoven. De burgemeester en politie vonden dat een goed idee, zegt Janssen. “Dat bekent wel dat wij alle deelnemers en vrijwilligers moeten informeren.”

Om vijf uur egint het ‘beleidscentrum’ vol te stromen.  De jongens van De Klok hebben de kleine zaal iengericht. De kannen met koffie en thee staan gereed. GuG is erbij. Het wordt al snel duidelijk dat de veiligheidseisen van de gemeente al jaren stevig zijn . Voor de deelnemers en de organisatie. Niks mag aan het toeval worden overgelaten.

Verkeersbegeleider Antoine Boerboom, belast met coördinatie route en veiligheid, geeft vrijwilligers de laatste instructies. Het gebeuren in het beleidscentrum lijkt op een militaire operatie. De EHBO en verkeersregelaars weten al op welk kruispunt ze staan ingepland. Koos Messink is ook op de hoogte. Hij mag op de route de vrijwilligers koffie en thee brengen. Bij een wegafsluiting mag je in het begin coulant zijn, zegt Antoine. “Maar om haf acht moet de hele route echt dicht zijn. ”

Nogmaals wordt het Lingewaardse geluidsbeleid onder de aandacht gebracht. Het gebonk moet volgens de gemeente aan banden worden gelegd. Niet meer dan 90 decibels, is de regel. En aan het eind van de optocht op het Julianaplein het geluid uit.

 

Vrijwilligers nemen hun portofoon, hesje en LED-aanwijsstok in ontvangst. Buiten is het donker en inderdaad droog. Maar fris. Maar ze doen het zichtbaar met plezier. Niks financiële vergoeding, maar wel veul waardering en iets extra’s.

GuG heeft nog een kort rondje gelopen. Kiek hier
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied  

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement