Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

   
 
 
Zou het waor zien?

terug naar VéPé

 

Elke dag wordt tegen iemand gezegd: 
Elke dag wordt er gezegd: moj nie verder vertelle ......
Elke dag is er geroezemoes ien de hoofdstad van Lingewaard.
Zou 't  waor zien?  Soms kum ut ien deze rubriek.

Pronk

Carnaval is een serieuze aangelegenheid, zeggen ze bij De Gentenaren. Hoewel op hun steken alweer een paar spinnenwebben zichtbaar zien, blief het rond de programmering van de pronkzitting roezemoezen.
Hugo Peeters en René Kregting hebben in 2023 de zitting samen mogen afsluiten. En met groot succes.
Het geroezemoes gé dat Dick Vermeulen het vertrouwde trio volgend jaor wjèr compleet mik. Carnaval zou een serieuze aangelegenheid zien.

 

Brand

Een duurzame ambitie, zei het college vorig jaar met trots. De vernieuwde Leemhof hoeft geen schoorsteen meer, want de warmtevoorziening gaat via een warmtepomp. Hiermee kan het gebouw van het gas af.  Netbeheerder Liander kan echter niet het gewenste vermogen leveren. Een oplossing was volgens de gemeente de aanschaf van een batterijpakket.
Het geroezemoes gé dat de brandweer een lastig vuurtje heeft opgestookt. De batterij in het nieuwe centrum kan  voor een onveilige situaties zorgen. De gemeente moet  een probleem blussen?

Tennis

De tennisvereniging geniet van een fors ledenaantal.
Niet alle tennismogelijkheden worden benut.
Verscholen in een uithoek van Sportpark Walburgen ligt een verpauperd stukje tennisaccommodatie.
Het bordje ‘verboden toegang’ is afgeschermd.
Zou hier nog iemand willen tennissen?

 

Scheef

De toren van Martinus staat scheef. Nu staan er al een tijdje dranghekken omheen. Het geroezemoes gé dat het gevaarlijk is om tegen de toren te leunen.

Kandidaat 2

Het geroezemoes dat Willem Peters gaat schieten wordt door schutters als geruis op de achtergrond gedrukt. 
Paco Huisman klinkt  uit de diepe  krochten van Sebastianus als de enige echte kandidaat voor  het koningschap. 

 

Kandidaat

Het geroezemoes kum op stoom. Willem Peters wordt genoemd als een serieuze kandidaat die onder de mast gé staon vur het koningschap.

Willem is  in het geruchtencircuit als persoon niet bekend.  Niemand  kent hem (nog). Tot zaterdag?

 

Weinig trek

Dit jaar schieten is extra bijzonder, want dat betekent dat je volgend jaar schutterskoning(in) bent van St. Sebastianus die dan 525-jarig bestaat, zegt het bestuur. Sebastianus droomt nog  meer van een representatieve koning. Het is echter akelig stil ien het durp. Het geroezemoes gé dat durpelingen er weinig trek ien hebben om onder de mast te staan. Te veul verplichtingen om je koningsgezicht bij evenementen in 2024 te laten zien?

 

Onze vlag

K3Delta heeft de gerafelde Gendtse vlag geruild voor zijn eigen dundoek. Noodgedwongen, is het argument. Het geroezemoes wordt door K3Delta verspreid dat Edmund onze grote durpsvlag niet meer kan leveren. Niks groezemoes. Binnenkort liggen ook de grote vlagen weer op de schap, zegt Edmund met Gendtse trots.  Het blauw-gele dundoek blief populair. De kleine versie gaat zo’n honderd keer over de toonbank, inclusief met het ‘verplichte’ hijsveurschrift.

De K3-vlag weg uut onze polder!

Kersenfeest op de schup

De organisator van het Kersenfeest staat vast in een ooit bedongen poule. De vaste verengingen hebben zich afgevaardigd in het bestuur Stichting Kersenfeest.  Het geroezemoes gé dat aan dit vaste ritueel een einde komt. Het geroezemoes gé dat alles op de democratische schup gé. Bestuurlijk én wie het Kersenfeest mag/kan organiseren, inclusief het toekennen van de Zilveren Kers .

 

Kersenfeest

Het Kersenfeest geeft altijd geroezemoes. Zeker bij een grote vereniging als St. Sebastianus.
Het geroezemoes gé dat ze hebben gekeken naar de tv-formule Matthijs Gaat Door. Providentia gaat bij de opening ook in de steigers. De schutters zouden de hoogte ingaan.

Hond

Wim Meijer pleit al een poosje voor een beschermd losloopgebied voor honden in onze polder. Het Gendtse raadslid René Derksen heeft het college aangespoord het idee bij  Staatsbosbeheer aan te kaarten. Het geroezemoes  gé dat  boswachters een sik krijgen van zulke dromerijen.  

 

 

Kerstmarkt

Op de bestuurstafel van de Gendtse Winkeliers Vereniging stuitert het geroezemoes om dit jaar geen kerstmarkt te organiseren. De Kerstman wordt dan bedankt.

Kasteel Doornenburg heeft wel een kerstmarkt op het  programma staan. Gendtse ondernemers zijn welkom.

 

Koningschieten

Geroezemoes? Mwah, Edith Cornelissen schreeuwt het uut um mensen warm te maken voor de koningstroon in de schutterstent. Theo Aaldering gé een poging doen om schutterskoning te worden.

Foto VVD Lingewaard

 

 

De schutterstent

Het wordt een geroezemoeskermis.
Het geroezemoes gé dat de schutterstent niet op de vertrouwde  plek mag staan.
De tent zou volgens de gemeente te groot zien.
Naar het Julianaplein?

 

Dé  maand

Augustus is dé maandag om namen te roezemoezen over mogelijke kandidaten schutterskoning 2022
Het geroezemoes is  echter steeds vaker uut beeld van GuG.  Minse dinken liever. Toch walmt er een warme stroom van geroezemoes deur ons durp.
De een roezemoest: het is een vriendenploeg van drie kjèls. De ander geroezemoest: het zien oud leden van Sebastianus.
 

Klompen

De Gendtse kermis gif altied geroezemoes.
De kandidaten voor de schutterskoning moeten nog komen, maar de braderie op dinsdag kan niet doorgaan.
Tijdens de paarden- en ponykeuring geen klompen  en gerookte paling?

Kunst

Er is geroezemoes ien de polder.
Er sté een picknicktaofel.
Vur groot en klein.
Er sté een kunstwerk, zegt een ander.
Over kunst is vaak geroezemoes.  

Martinus

Het geroezemoes gé dat de toren van geamputeerde  H. Martinus ien de bouwsteigers moet. Godsallemachtig. Zou het weer om het  uurwerk gaan? De nieuwe verlichting is namelijk  niet helemaal honderd procent. Bouwsteiger? Ach, het is maar geroezemoes.

Water

Het geroezemoes gé dat de ouderraad van De Vonkenmorgen een waterprobleem krijgt. Zwembadwater, kort gezegd. Het geroezemoes gé dat de Gendtse brandweer voor het jaarlijkse schoolfeest de pomp niet meer in zwembad Walburgen kan en mag neerleggen. Grondwater is schaars geworden.

Hoofdbureau

Wat zou de locatie zijn van het nieuwe ‘IKC de Vonkenmorgen’ worden? Er zijn drie opties. Eind december zou de school uit het gemeentehuis een telefoontje krijgen.
Raadsvragen hebben voor ambtelijke en bestuurlijke vertraging gezorgd.  Op het ‘hoofdbureau’ gé 'zijdelings' het geroezemoes dat de bouwlocatie de Schoolstraat wordt.

Evenement

Wanneer is iets een evenement? Iets is een evenement als het gaat om bijvoorbeeld een voorstelling, festival, optreden of feest. Ook een braderie, dorpsfeest en congres zijn evenementen. Uitgezonderd zijn onder andere de weekmarkten, zegt de rijksoverheid. Het geroezemoes gé dat een ambtenaar van Lingewaard er anders over dink. Onze  weekmarkt moet net als andere ‘evenementen’ om vijf uur verplicht wegzeven. En net vur ètestied!  Het geroezemoes gé dat onze visboer Helmut Teben uut Babberich het Lingewaardse standpunt spuugzat is. Vrijdag 21 januari weer tot zes uur wèrme kibbelinge?

Nieuwjaarsduik

Corona heeft de hele wereld in zijn greep. Ook ons durp. Thetis heeft zien sloep al op zien kop gelèjd. Niks te doen. Uh! Het geroezemoes gé dat er toch zwimmers zien die op 1 januari een traditionele nieuwjaarsduik nemen in ons zwimbad Walburgen.

 

Schuttersfeest

Het schuttersfeest gé deur. Detektief Sherlock W. Gug heeft dat gemeld. Het zou een noodgedwongen maatregel van St. Sebastianus zien. De schutterstroon is namelijk nie mjèr compleet.
De coronakoning Harrie van Moerkerk krijgt de toevoeging 3.0. Maar jeugdkoning Christo Flintrop heeft het geboortedurp verlaten. Het geroezemoes gé dat op kermiszaterdag de schuttersblage gaan strijden om de  koningstitel.

 

Kermis

GuG houdt van durps geroezemoes. Onze kermis zou doorgaan. De schutterij zou bezig zijn met overleg.
Niks is kennelijk concreet of geheim.  Het geroezemoes kum bij GuG onverwacht uut een hemelse hoek. Als de kermis deurgé; Onze Lieve Heer is een Gendtenaar!

 

Heineken

Het geroezemoes gé dat café Concordia van Heineken af wil. Het geroezemoes gé dat Hans Cornelissen al ruim 5 jaar iets anders zuuk. Hij is gesignaleerd bij een brouwerij die speciaal vur Hans een lekker biertje heeft gebrouwen.  Klopt zegt tie, maar verder laat hij GuG’s geroezemoes wat is. We moeten voorlopig drinken wat uut de Heinekentap stroomt.

 

 

Schuttersfeest

Het geroezemoes gé dat Zijne Schuttersmajesteit Harrie van Moerkerk dit jaar niet van de troon wordt gestoten. De vogel blief ien lève. Er wordt in augustus geen schot gelost. Het geroezemoes gé wel dat zijn gilde zit te broeien op een andere invulling voor het schuttersfeest 2020. Veurzitter Hans Linders geeft desgevraagd  gin krimp. Het geroezemoes ontkrachten doet die ook niet. Zou het dan toch waor zien?

 

Aftreden

Het is geen geroezemoes dat de Gendtse kermis dit jaar niet doorgaat. Er is wel geroezemoes rond de hofhouding van schutterskoning Harrie van Moerkerk. De statuten vertellen dat de koning na één jaar moet aftreden.  Niks twee keer schieten. Niks twee keer koning. Maar het zit er niet in dat het koningschieten doorgang kan vinden. Het geroezemoes gé dat koning Harrie er dolgraag een jaartje aan vast wil knopen. De hofhouding maakt zich op voor een tweede troonbestijging in 2021.

 

Lintjes

In coronatijd kan nieuws door de actualiteit snel wordt ingehaald. Geroezemoes houdt langer stand. Het geroesemoe gé dat burgemeester Josan Meijers op 24 april met 5 Gendtenaren contact zal opnemen die een  koninklijke onderscheiding krijgen. 5, net als in 2019. Hoe, dat is nog niet bekend. Het ANP meldt het volgende: De jaarlijkse Lintjesregen ter gelegenheid van Koningsdag gaat wel door, maar in aangepaste vorm. De burgemeesters zullen op 24 april contact opnemen met de ongeveer drieduizend mensen die worden gedecoreerd. Omdat de versierselen door de coronamaatregelen niet kunnen worden opgespeld, zal naar een later moment worden gezocht waarop dat alsnog kan gebeuren.

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door onze vrienden
naar website van Dierenkliniek Bakker-Brom
 

 

 

 

 
   

 

 
 

Groeten uit Gendt

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement