Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24

 

 
 
Het naaiatelier van de Sint  (dinsdag 17 maart ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 
 

De krokussen en narcissen melden zich massaal in tuinen en gemeentelijke plantsoenen. De voorbode dat de lente in aantocht moet zijn. De gedachten gaan bij menigeen al naar Pasen, zomervakantie, barbecue en heerlijk in de tuin werken. Wie denkt er nu in godsnaam aan de winter. Dat Sinterklaas ons durp ok dit jaor wjèr komt opzoeken?  Marian Lamers en Elly Wannet denken er niet alleen aan, maar ze zijner al druk mee bezig. Straks moeten ‘hun’ pieten er weer netjes bij lopen, zeggen ze met zorgzame stem.

De gouden biesjes worden vakkundig langs machinenaalden geleid. Er is voldoende ruimte voor de klets. Op de vraag hoelang ze dit samen doen, worden de stampende naaimachines tot stilstand gebracht. Poeh, weet jij dat Marian, vraagt Elly. De vrouwen tellen terug in de tijd. Marian twijfelt. “Ik dink dat we dit samen zȏn vieftien of zestien jaor dóén.”

Vur de Sint lang genoeg om ‘Naaiatelier LamWat’ het recht toe te voegen van Spaans Predicaat Heilige Hofleverancier Sinterklaas.

De naaisters zijn of bescheiden, of niet sterk in getallen. Hoeveel pakken ze hebben gemaakt is niet bijgehouden. Sinterklaas begon zijn Pieten in Gendt aan te kleden met een pak van de Macro. Elly doet een gooi. Ze maken samen gemiddeld 3 tot 4 zwarte pietenpakken per jaar. En allemaal vrijwilligerswerk, voegt ze er lachend aan toe. “Maar we doen het zo graag.”

Durpsroddels

En waarom. Waar praten twee vrouwen over als ze samen achter hun naaimachine zitten. Durpsroddels? Het antwoord is een zuinig lachje. We hebben samen veul schik, zegt Elly. “Bijvoorbeeld als iemand van ons ‘n fout hèt gemak.”

Marian Lamers en Elly Wannet mogen niet zomaar het Spaans Predicaat Heilige Hofleverancier Sinterklaas voeren. Wanneer  Sinterklaas en zijn Pieten naar Spanje afreizen wordt de kleding gewassen en indien nodig hersteld. 

Reactie uit Spanje

De zwarte pieten waarderen het werk van Marian en Elly enorm, zeggen ze vanuit Spanje. “Het geeft ons een fijn en vertrouwd gevoel om de pakken aan ze over te dragen. ” Hoofdpiet geeft een voorbeeld. “Als er een knoop van het pak van de krullenpiet afvliegt tijdens het bespelen van de bekkens, dan maken zij deze er weer met gemak aan. ” Zonder de dames lopen de pieten er als sloddervossen bij. Piet Tinus zeker. Als  die wild door de schoorsteen gaat zit zijn  pak vol gaten.  

Sinterklaas heeft het laatste woord. “Niks is te veel gevraagd voor de twee dames. Bij al mijn pieten zitten de pakken weer als gegoten, zodra wij terug zijn in Nederland. Hopelijk is dan de coronavirus beslecht en kunnen mijn pieten in hun mooie pakken lekker dansen, feesten en genieten met de kinderen.” 

 

Een creatie  van Marian en Elly

 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele Kasteel Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement