Ons volkslied

Vrienden GUG

Info voor toeristen

    0481-421408 06-1387 66 24  

 

 
 
De klok loopt weer  (woensdag 17 maart ) Terug Vépé
   
Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door deze Gendtse Vrienden
 
 
 

 

 

 

 

   
 
 
 
 

Even na het middaguur kruipen de wijzers van de torenklok naar de juiste tijd. Een zucht van opluchting. Maandenlang heeft de klok stil gestaan op half drie. Het moment dat de laatste kabel werd doorgeknipt om met de sloop van de Martinuskerk te kunnen starten.
Volgens de deskundigen is er onvoldoende nagedacht over hoe klokinstallatie in de kerk behandeld moest worden om de klok na een korte tijd weer te kunnen laten  lopen. Een gedoe, zeggen de mannen. Er is te snel met de kniptang gewerkt. De klok had nooit zo lang stil hoeven te staan, zo is de voorzichtige conclusie.

Eindelijk doet hij het weer, zegt Annemarie Buurman van Pastoraatsgroep Gendt opgelucht en tevreden. “Ik denk dat bijna iedereen bij het voorbij rijden zich uit gewoonte aan de stilstaande klok heeft vergaapt. Ik in ieder geval wel!”
Dat het uurwerk weer loopt is te danken aan het spontane initiatief van de pastoraatsgroep. Het parochiebestuur liep warm toen er een Gendtse inzamelingsactie op gang was gekomen. Bewoners stopten enkele euro’s in de envelop tot grote bedragen van instellingen. De torenklok is van Gendt en van ons allemaal, zo was de gedachte.
En nu, zegt Annemarie. “We zijn weer bij de tijd. Nu de verlichting nog.” Een deel van de verlichting is kapot. Vellema torenuurwerken uit het Friese Hallum mag ook deze klus doen. Een prijsschatting is vandaag mondeling achtergelaten. Circa 8.000 euro, waarvan 3.000 euro voor 2 dagen inschakelen van een hoogwerker. De wijzerplaten gaan er dan af om ze in Friesland up-to-date te maken.
De inzamelingsactie start binnenkort. Annemarie Buurman heeft overleg met het parochiebestuur gehad. 5.000 euro is voor ‘rekening’ voor de Gendtse gemeenschap.

 

Zoeken naar de juiste kabel. Hoog, koud en een stevige wind
 
 

Naar het archief

Actueel Kalender Polder Afscheid Martinus
Moment Links Mevrouw Gug Bekende Gendtenaren
Wit je nog Geroezemoes Waal Groeten uit Gendt
Gesprekje Keuvele   Zwarte bladzijde
Hulhuizen Vrienden van GuG Ons volkslied Het platteland

Stichting Groeten uit Gendt heeft ten doel het stimuleren en bewaren van het Gendtse cultuurgoed.

De stichting tracht haar doel te verwezenlijken door het onderhouden van een website en onder de aandacht te brengen van karakteristieke kenmerken van het dorp Gendt tijdens uiteenlopende activiteiten bij alle lagen van de bevolking.

Het gebruik van het Gendtse dialect wordt bevorderd en zo mogelijk gestimuleerd.

 

0481 - 421408

 
St. Maartenstraat 21 6691 XW Gendt
     

Foto bestellen

 
     

Privacy reglement